gle.ovo.

Why can't we all get along? :-) во заедницата на слободен софтвер

Проектот Флосполс (FLOSSpols) има извештај за родовите односи во заедницата на слободниот софтвер, што исто така обработува некои карактеристики на супкултурата. Визави апропо, на стр. 6 од извештајот „D16 – Gender: Integrated Report of Findings“ (ПДФ) вели:

Inflammatory talk and aggressive posturing (‘flaming’) is accepted within many F/LOSS projects as a key means of developing reputation. Whereas more established F/LOSS members engage less in ‘flame wars’, people still establishing their reputation often use them as a platform to make themselves visible.

Или во превод: „goes with the territory“. Извештајот е ептен интересен, го препорачувам – во него има и препораки за зголемување на бројот на жени во заедницата на слободен софтвер, кој моментално не надминува неколку проценти, дури и според најоптимистичките проценки.Comments are closed.